کردستان سرزمین زیبایی ها
جاذبه های گردشگری کردستان
استان کردستان یکی از زیباترین استانهای کشور در غرب ایران واقع شده که مناظر طبیعی و استثنایی آن چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
هر ساله توریست های متعددی از اقصی نقاط جهان برای دیدن این زیبایی ها به این خطه سرسبز ایران می آیند و خاطرات و لحظات بیادماندنی و جذابی را برای خود خلق می کنند.
در زیر تعدادی از مناظر و جاهای دیدنی استان کردستان را آورده ام که دیدن آن خالی از لطف نیست.
مسجد جامع سنندج
مسجد جامع یا مدرسه دارالاحسان یکی از بناهای تاریخی شهر سنندج با معماری خاص خود، مورد توجه علاقهمندان آثار تاریخی و گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد.
این بنا در ضلع شمالی خیابان امام خمینی(ره) در بافت قدیم شهر سنندج قرار دارد.
خیابانی که اکنون مسجد در آن واقع شده، از سال 1310 شمسی به بعد ایجاد شده است، ولی به نظر میرسد که موقعیت مسجد نسبت به گذشته متفاوت بوده است. هرچند که مدخل ورودی مسجد دقیقاً در کنار این خیابان قرار دارد، این موضوع نشانگر این امر است که در محل این خیابان احتمالاً کوچهای قرار داشته که مسجد را به میدان ارگ در ضلع شرقی مسجد متصل کرده است.
مسجد در جایگاهی مناسب مورد نظر بوده و فیزیک و توپوگرافی شهر سنندج این امر را میسر ساخته است که مسجد در نقطهای واقع شود که با گذشت حداقل بیش از دو سده بالاتر از سطح خیابان اصلی مقابل آن قرار گیرد.
به طوریکه از نام آن مشخص است مسجد دارالاحسان ترکیبی از مسجد و مدرسه است، یک حیاط و شبستان ستوندار و با دو ایوان که یکی روی به شرق دارد و دیگری رو به سمت قبله. حجرهها، مدخل ورودی، راهروهای جانبی، فضای مردهشوی خانه و دو مناره بر روی ایوان رو به شرق تشکیل شده است.
در پیرامون حیاط مدرسه، حجرهها با ایوانچههایی مقابل آنها قرار دارند. در وسط این حیاط حوز آبی تعبیه شده که آب آن از قنات معروف به مسجد دارالاحسان تأمین میشود.
ایوان روبه شرق مسجد که در ضلع غربی حیاط مدرسه قرار دارد، علاوه بر یک ایوان با شکوه، مدخل ورودی به داخل شبستان مسجد است.
این سبک معماری مسجد، خاص مناطق کردستان است که در زمان والیان در منطقه مرسوم شده است. مسجد دارالاحسان شبستانی دارد که 24 عدد ستون سنگی در آن نصب شده و در کتیبه چهار دیوار این شبستان و کتیبههای اطراف تخمیناً سه ثلث قرآن مجید را با کاشی به خطی که شبیه به خط کوفی است، نوشتهاند که نهایت امتیاز را دارد و در ایوان بزرگ که یکی رو به قبله و دیگری روبه طرف مشرق در این مسجد بنا شده که خیلی بر رونق مسجد افزوده است.
آنچه که در باره تزیینات این بنا جلوهگر است، کاشیکاری گسترده هفت رنگ (خشتی) است که در نماهای خارجی و داخلی بنا، بهویژه در ایوانهای جنوبی و شرقی و دیوارهای حیاط مدرسه و نمای حجره ها به صورت وسیعی استفاده شده است و جلوهگری کاشیکاری وقتی اهمیت یافته است که با خط ثلث توأمان است، خط ثلث نشانه جلال خداوند، وحدت اقامت الله نمادی از کثرت و همچنین نمادی از نگهبانانی است که در اعتقادات اسلامی مانع ورود شیاطین به مسجد هستند.
اینها با شکوه و عظمت خاصی جلوههایی از جلال و جمال را در کنار هم آفریده و بهویژه با استفاده از کتیبههای متعدد که عموماً به خط ثلث حاوی آیات قرآنی و احادیث هستند، این شکوه را دو چندان کرده است.
در حاشیه و پیرامون این کادر مثلثی آیه الکرسی و دو آیه در ادامه آن به خط ثلث کاشیکاری و در پایان آیههای قرآنی عبارات مقدس اشهد ان لا اله الا الله محمد رسول الله آورده شده است.
از عمده تزیینات بنا نگارش آیات قرآنی در قسمتهای داخلی چه بر روی دیوارها و سر ستونها و بخشهای دیگر نشان از اهمیت آن است.این مسجد از جمله مساجدی است که دارای 24 ستون سنگی است که پایه، بدنه و سر ستونها تماماً حجاری به طرز استادانهای روی آنها انجام گرفته است.
پارک و کوه جنگلی آبیدر سنندج
آبیدر با نام کردی "ئاویهر": نام کوهی است مشرف به شهر سنندج در غرب ایران با ارتفاعی حدود 2550 متر.
کوه آبیدر به عنوان یکی از مناطق دیدنی و تفریحی مردم سنندج است. برخی از مکانهای گردشگری مشهور آبیدر عبارتاند از کانی شفا، ماماتکه، گویزه کویر، خضر زنده (خیرزنه)، تاقهدار، امیریه، هفت آسیاب، بان شلانه، کچک(سنگ) قرآن، کانی کچک و قله آبیدر که پناهگاهی هم برای کوهنوردان در آنجا ساخته شده است. آن چه مورد محبوبیت این کوه شدهاست، نزدیکی آن به شهر سنندج، بلند بودن آن نسبت به تپههای اطراف و از همه مهمتر، وجود چشمههای زیر زمینی فراوان آن میباشد. در واقع واژه آبیدر (آببهدر) به معنی جایی است که از آن آب فراوان به بیرون به صورت چشمه های خود جوش روان می گردد.
ارتفاع آبیدر 2050 متر از سطح دریا میباشد که در بالای قله تخت آن یک جانپناه برای استفاده کوهنوردان احداث شدهاست و در حال حاضر کار ساخت تلهکابین در این محل آغاز شده است.
غار کرفتو
کرفتو به عنوان یکی از آثار شاخص و حایز اهمیت استان کردستان تحت شماره 330 در فهرست آثار متی به ثبت رسیده است و در طول سال مورد بازدید زیادی بسیاری از علاقمندان داخلی و خارجی قرار می گیرد. غار کرفتو از انواع غارهای آهکی و طبیعی است و به احتمال زیاد در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است.
در گذشته به دلیل سکونت اقوام گوناگونی تغییرات، دگرگونی ها و دخل و تصرفهایی در غار ایجاد شده و فضایی به صورت اتاق های تو در تو، راهرو و دالان عبوری و...به وجود آمده و از این جهت در میان غارهای کهن از شهرت خاصی برخوردار است و این شهرت بی دلیل نبوده چرا که این غار از لحاظ بافت ساختمانی بی نظیر است.
ارتفاع دهانه ورودی غار (دهانه ورودی فعلی) از سر تپه در حدود 20 الی 25 متر بوده که در گذشته راهی نسبتا سخت و دشوار در کمر کوه و صخره بیرونی هدایت بازدید کنندگان به داخل غار را به عهده داشت به صورتیکه با قرار دادن تعدادی سنگ چین و استفاده از پتکانهای چوبی علاقمندان می توانستند با دشواری به داخل راه یابند.
به دلیل ریزش هایی که در اثر گذشت زمان در صخره های بیرونی پیرامون دهانه ورودی در مجموعه معماری صخرهای غار ایجاد شده ، تعداد اتاق ها و راهروهای موجود در کلیه طبقات در حال حاضر مشخص نیستند و بنظر می رسد مجموعه معماری صخره ای و دست ساز غار بسیار گسترده تر از وضعیت کنونی آن باشد و آثار این تخریب ها هنوز هم کاملا مشخص و واضح است.
بر روی سر در و ورودی یکی از اتاقها طبقه سوم کتیبه ای یونانی وجود دارد که تا حد زیادی صدمه دیده است. در این کتیبه از الهه هراکس یاد شده و به همین دلیل بسیاری این غار را معبد الهه یونانی نامگذاری کرده اند در این کتیبه امده است (این خانه هراکس است هر کس در آن وارد شود در امان است) وجود این کتیبه سبب شده تا برخی را بر این عقیده باشد که احتمالا این غار مدتی به صورت موقت مورد سکونت و استقرار سلوکیان (جانشینان پس از اسکندر مقدونی) قرار گرفته که پس از فتوحات مهرداد دوم اشکانی به سمت غرب ایران حرکت نموده اند. ستون فقرات اصلی غار قریب به 750 متر طول دارد که در این مسیر پر پیچ و خم دهانه ها و دالانهای گوناگونی منشعب میگردد و به همین جهت تا کنون کسی قادر به شناسایی تممای این مسیر ها و تهیه نقشه کامل از ان نبوده است.
مسیر طبیعی غار در طول خویش دارای تفاوتهای بسیاری است. به طوری که در برخی بخشها علاوه بر وسعت خاص دالانها و تالارهای طبیعی و ارتفع زیاد سقف آنها قسمتهایی وجود دارد که بایستی به حالت سینه خیز و به دشواری از آنها عبور نمود. همین وضعیت خاص باعث شده تا افسانه ها و داستانهای بسیاری در میان اهالی منطقه وجود داشته باشد و بسیاری از طلسم غار و نحوه ایجاد ان سخن به میان اورند حتی این امر در نوشته های مولفین محلی استان تاثیر گذارده و به ذکر چنین مطالبی پرداخته اند.
سد قشلاق سنندج